fbpx

Falend ouderschap bestaat niet

Tijdsgebrek en (hoge) verwachtingen blijken struikelblokken te zijn bij het ouderschap. Ouders halen alles uit de kast om hun oogappel te laten schitteren en schijnen. Maken de oogappels fouten, dan slaat de onzekerheid toe en liggen ouders wakker van zorgen.

Als ouder wil je het beste voor jouw kind

Multitasking door moeders. Naast hun eigen drukke en verantwoordelijke baan, draaien ze het huishouden en staan in voor de opvoeding van de kinderen. De moeders staan de hele dag in de controle stand, aangestuurd door hun (over) volle agenda. Dat betekent de hele dag in een strak ritme en regiem. Van het opstaan tot het naar bed gaan.

Geen wonder dat moeders langzaam opbranden. Alles voor de kroost!

Vaders lijken het lastig te hebben door de gedreven en daadkrachtige moeders. Wat wordt er van hun verwacht binnen het gezin? Hoe ziet de vaderrol er anno 2017 uit? Fijn dat vaders hun gevoelskant mogen uiten.

Wat met hun mannelijke kracht?

Zorgen en regelen

Stress ontstaat al bij het ochtendritueel. Zeker wanneer een van je kinderen geen snelle starter is en meer tijd nodig heeft. Voordat je iedereen klaar hebt om in de auto naar school te worden gebracht, ben je al doodmoe.

Waarvan? Van het aansturen en zorgen dat iedereen alles bij heeft!

Kom je thuis van een (stress) volle dag op je werk, wacht de huiswerktafel op je (dat kan anders). Moe neem je plaats naast je kind. In je hoofd tolt het met wat nog allemaal op je ‘To Do’ programma staat.

Heeft je kind meer tijd nodig om de leerstof eigen te worden? Zeer waarschijnlijk wordt je geduld dan danig op de proef gesteld.

Wat gebeurt er?

Jij gaat nog harder je best doen om je kind te helpen. Want het is toch niet mogelijk dat jouw kind deze leerstof niet kan begrijpen!

Uiteraard is dat wel mogelijk en heel normaal dat sommige kinderen meer tijd nodig hebben om nieuwe dingen te leren.

Tip: Ga op zoek naar wie of wat je kind rustig en op zijn tempo kan helpen.

Na de huiswerktafel hijs je alle zeilen bij, om op tijd bij de hobby- of sportclub te geraken. Heeft jouw kind talent? Dan breng je je kind al vlug minimaal 2 á 3 maal per week hiernaar toe.

Van de sportclub gaat het weer naar huis, eten koken, douchen, eten en naar bed brengen.

Als dit gebeurt is, wachten jou nog huishoudelijke taken en wellicht nog werk dat je mee naar huis hebt genomen. Uiteindelijk eindigt je takenpakket en stap je moe en uitgeput in bed.

Maak je je veel zorgen, over je kind, relatie, werk,..?  Dan is het goed mogelijk dat je ook nog de halve nacht wakker ligt!

Gaat de wekker af, begin je moe en futloos aan een nieuwe dag..

Moeders en vaders

Helaas stel ik vast uit de vele verhalen die ik mag ontvangen dat dit het leven is van vele moeders. Als ik vraag hoe ze dit volhouden, is liefde voor hun kind en gezin het steevaste antwoord.

En ja, vaders hebben het ook zwaar, echter op een andere manier.

Een Blog schrijven voor vaders, over vaders. Dat lukt als veel vaders op dit Blog reageren en mij vertellen wat het ouderschap voor hun zwaar maakt.

Ik droom van een workshop met alleen vaders!

Van vaders wil ik leren hoe zij ouderschap ervaren en hun rol als vader binnen het gezin. (stuur me een mail als je wenst deel te nemen)

Hoe maak je het ouderschap als moeder lichter?

Hulp (durven) vragen wanneer het (even) zelf niet meer lukt.

Dat kan een eerste stap zijn om het ouderschap lichter te maken.

Moeders zijn meester in het goed zorgen voor anderen en leerling als het gaat om zelfzorg. De regel is, net als in vliegtuigen, zorg eerst goed voor jezelf zodat je goed voor de ander kan zorgen!

Weet dat je als moeder (als vader) nooit 100% verantwoordelijk bent voor alles en iedereen om je heen. Iedereen heeft 50% verantwoordelijkheid, alleen niet iedereen kan/wil die verantwoordelijkheid nemen.

Om je te helpen om je verantwoordelijkheid te leren delen, een Tip om mee te experimenteren. Zo help jij de ander zijn verantwoordelijkheid te leren opnemen!

TIP: Verantwoordelijkheid delen

Stap 1 Maak een lijst van thuis, werk, familie

Stap 2 Schrijf op iedere lijst welke taken jij allemaal uitvoert

Stap 3 Nummer je taken in volgorde van belangrijkheid

Stap 4 Neem van iedere lijst de eerste 3 taken en schrijf op wat je een ander kunt laten doen

Stap 5 Maak een plan hoe je deze taken gaat overdragen

Ik voorspel je dat wanneer je dit experiment uitvoert,  je meer tijd, rust en plezier krijgt in je leven.

De tijd die vrij komt wanneer je dit experiment tot een goed einde brengt, is jouw bonus tijd!

Tijd die je voor jezelf (me-time) of voor je kind/gezin (family-time) of voor je partner (love-time) kunt gebruiken.

Het is jouw verdiende tijd en dus mag jij kiezen hoe je deze bonus tijd verbruikt!

Kan een stok achter de deur je helpen bij het uitvoeren van dit experiment?

Reageer dan onder dit Blog welke taak of taken je gaat overdragen. Van mij ontvang je dan een visueel stappenplan om jezelf te blijven aanmoedigen en volhouden.

Tip: Tijdens de maandelijkse workshop Verbindend Communiceren luister ik naar je verhaal en geef ik je praktische tips en tools.

Op jouw Bloei & Groei

Danielle Teheux

De Oplossingsgericht Kindercoach