fbpx

Heb jij dat ook, dat je moeilijk woorden vind om te vertellen wat je voelt, denkt of wilt? Of dat je je verdrietig of boos voelt als mama en papa je niet lijken te begrijpen?

En hoe is dat op school? Vergeet je iedere keer opnieuw je boeken, je sportspullen, je huiswerk en doet juf/meester dan weer boos?

Je voelt je hierdoor onzeker, verdrietig en niet begrepen. Je hebt al van alles geprobeerd om het te verbeteren, echter zonder succes.

Wens je dat iedereen jou beter kan begrijpen?

Dan heb ik heb goed nieuws voor je! Speciaal voor jou heb ik de Picto Helpers bedacht en gemaakt! De Picto Helpers!? Wie of wat is dat? hoor ik je denken….. Wel de Picto Helpers zijn grappig, getekende poppetjes afgedrukt op plaatjes of magneetjes, die je laten zien wat ze voelen, denken en doen.

Hoe kunnen deze Picto Helpers jou nu helpen zodat je mama, papa en juf/meester je beter begrijpt?

Ik leer je de gebruiksaanwijzing van de Picto Helpers kennen door je een verhaal te vertellen. De Picto Helpers ondersteunen mijn verhaal visueel(=met beelden/plaatjes). Ik laat je alvast kennismaken met twee van de Picto Helpers Blij en Boos:

En hoe vind je ze?

Het verhaal: Vandaag komt Jonas uit school. Zijn gezicht staat op onweer en als mama hem iets vraagt zegt hij half schreeuwend, ‘laat me gerust!’ Mama die druk bezig is met het eten voor te bereiden zegt half schreeuwend terug, ‘zeg, wil jij niet zo’n brutale mond opzetten!’ Jonas schrikt van mama’s harde stem en roept nog harder terug, ‘ik heb geen brutale mond!’ En Jonas gaat ‘boenke, boenke, boenk,’ luid stampend de trap omhoog en doet, ‘knal,’ met één slag zijn slaapkamerdeur dicht. Huilend gooit hij zich op bed, ‘mama begrijpt er ook niets van’, denkt hij……

Gebeurt dit ook wel eens bij jou thuis?

Hoe voel jij je dan? Wat denk jij dan?

En wat doe jij dan? Als Jonas zich weer rustig voelt gaat hij terug naar beneden. Mama ziet Jonas en zegt tegen hem: ‘Jonas ik wil graag even met je praten aan de tafel, wil jij dat ook?’ Dat wil Jonas wel en samen gaan ze aan de tafel zitten. Mama heeft iets lekkers te drinken gemaakt en neemt de Picto Helpers uit het doosje. Dan begint ze te vertellen: ‘Het lijkt erop dat er iets op school is voorgevallen waardoor je gezicht op onweer stond toen je thuis kwam.’ ‘Welke Picto Helper laat zien hoe jij je voelde toen je thuiskwam Jonas?’ Jonas neemt meteen de Picto Helper Boos:
‘Oei,’ zegt mama, ‘wil je vertellen wat er is gebeurd waardoor je je boos voelde?’ ‘Nou Thomas peste mij,’ zegt Jonas. ‘Oh, wat deed Thomas dan?’ vraagt mama. ‘Ja, gewoon… pesten,’ zegt Jonas. ‘En hoe doet Thomas dat dan, pesten?’ vraagt mama weer. Jonas zucht en zegt dan, ‘ik weet het niet.’ ‘Kunnen de Picto Helpers jou misschien helpen het te vertellen Jonas?’ vraagt mama. Jonas bekijkt aandachtig de Picto Helpers en terwijl hij de Picto Helpers pakt en naast de Picto Helper Boos legt, verteld hij wat gebeurt is.


‘Thomas was de hele tijd tegen mij aan het praten en daardoor kon ik de meester niet verstaan.’ ‘Toen ging Thomas ook nog gekke gezichten maken waardoor ik moest lachen.’


‘En toen kreeg ik van de meester straf en Thomas niet en dat vond ik niet eerlijk!’ ‘Wat heb je dat goed en duidelijk verteld Jonas, nu begrijp ik waardoor je gezicht op onweer stond.’

‘Ja, ik voelde me verdrietig en nog meer toen jij zo boos op me was.’


‘Ik was niet boos op jouw Jonas, ik was boos op je half schreeuwende stem.’ ‘Ik wil dat je met een rustige stem tegen mij praat, zodat ik goed naar je verhaal kan luisteren.’


‘Ok, mama, ik ga het proberen,’ zegt Jonas. ‘Fijn,’zegt mama, ‘en hoe mag ik je helpen herinneren aan onze afspraak als het mis gaat?’ Jonas kijkt naar de Picto Helpers, denkt even na, legt de volgende Picto Helpers op tafel en zegt dan met een grote glimlach op zijn gezicht tegen mama:


‘Dan doe je het stop teken met je hand mama en dan weet ik dat ik even moet nadenken en dan kan ik weer rustig praten!’ ‘Super bedacht Jonas!’ zegt mama, ‘en als je dat 10 keer lukt ben jij regisseur over je nieuwe vaardigheid, rustig praten! Hoe gaan we dat dan vieren?’


Hoe wil jij vieren als je iets nieuws hebt geleerd?

Wanneer je iets lastig vind of ergens een probleem mee hebt, betekent dat meestal dat je nog iets te leren hebt.

Dat ‘iets’ wat je kunt leren, noemen we een vaardigheid(=skill in het Engels).

Dat betekent dus wanneer je een probleem hebt je dat eenvoudig kunt oplossen door een nieuwe vaardigheid(=skill) te leren.

Wist je dat het zo werkt?

Terug naar ons verhaal…

Begrijp je na het lezen van het verhaal op welke manier de Picto Helpers jou en mama, papa, juf/meester kunnen helpen elkaar beter te begrijpen?

De hele slimme denkhoofden begrijpen al lang dat de Picto Helpers eigenlijk jou helpen je eigen gebruiksaanwijzing te ontdekken en begrijpen.

Wanneer jij ontdekt hóe je denkt, wát je voelt en hóe je iets doet dan helpt jou dat om duidelijk aan anderen te vertellen wát je wilt.

Weet je niet wat een gebruiksaanwijzing is? Hoe kun je dat te weten komen?

Prima zelf opgelost!

In het verhaal leer je één manier om de Picto Helpers te gebruiken bij je gesprek. Er zijn er natuurlijk nog veel meer en alle manieren zijn goed!

Het belangrijkste is dat de Picto Helpers jou helpen woorden vinden bij het vertellen van je verhaal. Wil je weten hoe je de Picto Helpers kunt kopen en bestellen kijk dan in de webshop.

Nu heb ik nog twee vragen waarbij ik jouw hulp nodig heb.

Wil jij me helpen?

Vraag 1: Wil jij aan je mama/papa, juf/meester vertellen dat er ook Skillsies bestaan?

    • Dat Skillsies oplossingsgerichte vragen zijn om jouw te helpen bouwen aan zelfvertrouwen.
    • De Skillsies mama/papa, juf/meester helpen om goede, helpende vragen te stellen die jou helpen je eigen oplossingen vinden.
    • De Skillsies samen met de Picto Helpers jullie helpen hele leuke, gezellige en boeiende gesprekken te hebben.
  • Dit zijn de Picto Helpers op zoek naar een naam:
  • • Voel                      Coach
  • • Bang                     Jongen
  • • Boos                     Meisje
  • • Blij                        Regisseur
  • • Verdrietig            Kijk
  • • Verlegen              Luister
  • • Zenuwachtig       Praten
  • • Rust                      Doe
  • • Ontspannen        Stop
  • • Verrast                 Denk

De winnaars ontvangen een doosje Picto Helpers.

Ik hoop dat mijn verhaal je al op weg helpt en je meer plezier, rust en geluk krijgt thuis en op school.

Ik vind het heel leuk als je vragen aan me stelt en ik hoor ook graag hoe ik je nog beter kan helpen.

Dus heb je een probleem of juist een heel goed idee?

Stuur me dan een mail naar info@skillscoaching.net of bel me op nummer 0031 6 46 98 87 61. Ik kijk er alvast naar uit iets van je te horen!

Oh ja…wanneer je ouders of juf/meester nog vragen hebben mogen ze me natuurlijk ook mailen of bellen!

Wil jij ze dat nog vertellen?

Alvast bedankt!

Op jouw Bloei & Groei!

Danielle Teheux

De oplossingsgericht kindercoach