fbpx

Wanneer ik terug kijk naar mijn kindertijd herinner ik mij nog goed wat ik van mijn mama gedaan kreeg en wat van mijn papa. Als kind voelde ik haarfijn aan wanneer ik om een gunst kon vragen. Uiteraard met succes bekroond! Dat mijn lieve ouders deze kinderlijke manipulatie toelieten had er alles mee te maken dat ze uiteindelijk de regie in handen hadden. Want ondanks dat ik wist hoe ik mijn zin kon krijgen wist ik nog beter waar de grens lag!

Je kind een driftkikker?

In deze tijd van opvoeden en groot groeien lijken die grenzen een groot struikelblok te zijn.

Wanneer ouders mijn praktijk bezoeken omdat ze zich zorgen maken over hun kind hoor ik vaak als probleem dat kinderen niet luisteren en zeer boos gedrag laten zien. Het lijkt erop dat deze kinderen de regie in huis in handen hebben. Hierdoor ontstaat er spanning en stress in huis.

Vaak hoor ik dan dat ouders lijnrecht tegenover elkaar staan en geneigd zijn het gedrag van het kind goed te praten. Als een van de ouders partij kiest voor het kind, stel je jezelf achter je kind en maak je je kind de baas.

Hoe blijf je als ouders de baas zonder te schreeuwen en commanderen?

In gesprek met de ouders horen we waar het schoentje wringt.

Ga je als ouder achter je kind staan dan herken je vaak jezelf in het gedrag van je kind. Je herkent zijn worstelingen en onmacht, zijn angst en verdriet. Door de herkenning neem je het voor je kind op tegenover je partner en praat je zijn gedrag goed. Je partner ziet ook de worstelingen van het kind.

Je partner herkent zich niet in dit gedrag en weet en voelt heel goed aan wat je kind helpt zijn probleem overwinnen.

Herken jij jezelf in het gedrag van je kind en heb je zelf nooit geleerd hoe je je probleem kon overwinnen dan voel je je extra sterk verbonden met je kind. Je probeert je kind te helpen door allerlei oplossingen aan te dragen en goede raad te geven. Dat werkt vaak als een lap op een rode stier omdat je kind zelf zijn oplossingen wil onderzoeken en vinden.

Om als ouder de baas te blijven zonder te schreeuwen en commanderen helpt oefenen met leren luisteren naar wat je kind verteld en kijken naar wat het doet.

Is je kind klaar met vertellen? Stel je dan nieuwsgierig en onwetend op en vraag iets over zijn verhaal.

Door  vragen te stellen, help je je kind zijn eigen oplossingen zoeken en hou jij de regie in handen.

Hoe blijf je als ouders achter elkaar staan en de regie in handen houden?

Weet je nog wanneer je als een blok viel voor je partner?

Weet je ook nog waarvoor je juist voor haar/hem koos? Wellicht waren het zijn blauwe ogen of haar kuiltjes in de wangen wanneer ze je haar mooiste glimlach gaf.

Weet je ook nog om welke mooie kwaliteiten en eigenschappen je voor elkaar koos?

Vaak bezit je partner kwaliteiten/eigenschappen die bij jezelf niet zo sterk of helemaal niet aanwezig zijn.

Dat maakt dat je je veilig en geborgen voelt bij je partner, je vult elkaar aan. Bij je groter groeiende kinderen ontstaat er vaak onenigheid, juist over die verschillende kwaliteiten/eigenschappen. Ook de normen, waarden en overtuigingen die je uit je eigen gezin van herkomst meeneemt zorgen voor verschillen en ruzie.

Door de verschillen waardoor je eerst voor elkaar gekozen hebt, dreigt er nu een wig tussen jullie als ouders te ontstaan. Jullie verschillen zijn echter grote krachten en troeven bij het opvoeden van jullie kinderen. Samen vertegenwoordigen jullie een brede waaier aan kwaliteiten en eigenschappen.

Door samen goed te kijken en luisteren naar je kind ontdek je wat je kind helpt zijn zelfvertrouwen te vergroten en zijn eigen stappen te zetten om te groeien en bloeien.

Het belangrijkste om als ouders achter elkaar te blijven staan en de regie in handen te houden is om samen in gesprek te blijven.

In de training Bloei & Groei Ouderschap leer je hoe je in gesprek gaat en blijft met elkaar en hoe je luistert en vragen stelt om je kind zijn eigen oplossingen te laten vinden.

Wanneer je kind met een kwetsbaarheid ter wereld is gekomen, geeft dit extra zorg en aandacht binnen je gezin.

Om deze zorg samen te kunnen dragen is het extra belangrijk met elkaar in gesprek te blijven. De kindercoach helpt je samen kijken hoe je je mooie, kwetsbare kind het beste ondersteunt en er ruimte en aandacht blijft voor het hele gezin.

MEER INFORMATIE

Stel hier je vraag

Heb je een vraag, klik dan hieronder.

CONTACT

Bedankt voor je tijd en aandacht en tot mijn volgende Blog!

Op jouw Bloei & Groei!

Danielle Teheux

De oplossingsgericht kindercoach