fbpx

Mijn moeder overlaad me meteen met (goed bedoeld) advies wanneer ik vertel dat ik naar de toneelschool wil.

Naar de toneelschool? Daar kun je later geen cent mee verdienen! Bovendien is het moeilijk daar werk in te krijgen. Nee, kies iets waar je zeker werk in krijgt en een goed salaris verdiend. Zoals dat in mijn tijd normaal was en ik erop vertrouwde dat mijn moeder wist waar ze het over had, maakte ik een ‘verstandige keuze’, een beroep waar je zeker werk in kon krijgen en waarmee je dus geld verdiende…

Advies versus verbindend communiceren

De invloed van mijn moeder op mijn keuze destijds heeft een bewuste verandering gebracht op de manier waarop ik de keuzes van mijn kinderen beïnvloed.Natuurlijk gaat dat niet alleen om mijn visie ook de visie van mijn man deelt mee. En natuurlijk is zijn visie beïnvloed door wat hij van zijn ouders heeft meegekregen. Door verbindend met elkaar in gesprek te gaan hebben wij samen onze visie verhelderd en kunnen we die uitdragen naar onze kinderen. In verbindende communicatie ontstaat er ruimte voor zelfontdekking én suggesties.

De tand des tijds

Het verschil in het beïnvloeden van mijn ouders toen en van mij nu, is dat ik een nieuwe kijkwijze heb toegevoegd.Vanuit die kijkwijze ga ik ook anders in gesprek. Ik heb geleerd hoe je kinderen helpt hun eigen kwaliteiten en sterktes te ontdekken. Door hierover in gesprek te gaan en over wat je allemaal kan doen om je ideaal te bereiken, ontdekken kinderen wat ze willen. Zo leren ze hun eigen keuzes maken en verantwoordelijkheid nemen over hun eigen groeiproces.

Eigen keuzes maken en verantwoordelijkheid nemen zijn voor mij belangrijke waarden in het leven. Voor mij zijn deze twee vaardigheden essentieel om op eigen benen te kunnen staan en een belangrijk kenmerk van volwassenheid. Door verbindend te communiceren leven we deze waarden voor.

De valkuil van goed bedoeld advies

Wanneer er in huis veel spanning en ruzie heerst, heeft dat meestal te maken met de verschillende visies/verwachtingen van ieder gezinslid. Om die verwachtingen te bereiken gaan we de ander (goed bedoeld) advies geven. Dit advies ontstaat uit onze eigen ervaringen, hetgeen voor ons gewerkt heeft. Wat voor ons gewerkt heeft werkt niet altijd voor de ander en hier ontstaat het onbegrip, de strijd…

De kindercoach helpt de verwachtingen van iedereen te verduidelijken zodat er meer begrip en rust ontstaat.

Wanneer helder is wat ieders verwachtingen zijn, gaan we afstemmen hoe we die kunnen waarmaken. Yes! Het is gelukt om in gesprek te gaan en blijven mét elkaar en er  ontstaat weer ruimte voor plezier en verbinding.

Ik geniet iedere dag opnieuw van de groei en bloei van ons gezin!

Gezin ja, want niet alleen onze kinderen groeien en bloeien, wij als ouders ook. Daar ik jou en je gezin ook wil helpen groeien en bloeien deel ik hier 10 Tips om verbindend in gesprek te gaan:

10 Tips voor een verbindend gesprek:

1 luisteren (naar wat de ander zegt, niet naar wat jij denkt te horen)

2 goede vragen stellen

3 fouten durven toegeven

4 OMA(=oordelen, meningen, aannames) eerst voor jezelf houden

5 humor gebruiken

6 verwachtingen verhelderen

7 emoties laten zakken

8 elkaar laten uitspreken

9 herhalen wat de ander zegt

10 vragen of wat je denkt klopt

Waarschijnlijk gebruik je al een aantal vaardigheden en wellicht zijn er ook een paar nieuw.

Waarvoor je de workshop Verbindend Communiceren beslist op je To Do lijst zet?

De workshop Verbindend Communiceren leert je in eenvoudige stappen helder en duidelijk communiceren zodat er (weer) naar je geluisterd wordt zonder ruzie en strijd.

Omdat ik jouw en je gezin alle geluk van de wereld gun!

De workshop biedt plaats voor 6 deelnemers. Meld je hier aan om je plek te reserveren.

Wil je eerst een vraag stellen?

Dat kan natuurlijk ook evenals een gratis telefonisch oriëntatiegesprek aanvragen en dat doe je hier.

 

 

picto HelperOp jouw Bloei & Groei

Danielle Teheux

De oplossingsgericht kindercoach

Bewaren

Bewaren