fbpx

Keuzes maken en verantwoordelijkheid delen lastig?

Mijn moeder overlaad me meteen met (goed bedoeld) advies wanneer ik vertel dat ik naar de toneelschool wil.

Naar de toneelschool? Daar kun je later geen cent mee verdienen! Bovendien is het moeilijk daar werk in te krijgen. Nee, kies iets waar je zeker werk in krijgt en een goed salaris verdiend. Braaf als ik was en ervan uitgaande dat mijn moeder wist waar ze het over had, maakte ik een ‘verstandige keuze’, een beroep waar je zeker werk in kon krijgen en waarmee je dus geld verdiende.

De invloed van mijn moeder op mijn keuze destijds heeft een belangrijke invloed gehad op de manier waarop ik de keuzes van mijn kinderen beïnvloed. Natuurlijk gaat dat niet alleen om mijn visie op studiekeuze, ook de visie van mijn man deelt mee. En natuurlijk is hij beïnvloed in zijn visie door wat hij van zijn ouders heeft meegekregen.

Het verschil in het beïnvloeden van mijn ouders toen en van mij nu, is dat ik een nieuwe kijkwijze heb toegevoegd.

Vanuit die kijkwijze ga ik ook anders in gesprek. Ik heb geleerd hoe je kinderen helpt hun eigen kwaliteiten en sterktes te ontdekken. Door hierover in gesprek te gaan en over wat je allemaal kan doen om je ideaal te bereiken, ontdekken kinderen wat ze willen. Zo leren ze hun eigen keuzes maken en verantwoordelijkheid nemen over hun eigen groeiproces.

Eigen keuzes maken en verantwoordelijkheid nemen zijn voor mij belangrijke waarden in het leven. Voor mij zijn deze twee vaardigheden essentieel om op eigen benen te kunnen staan en een belangrijk kenmerk van volwassenheid.

Helder en duidelijk communiceren!

Wanneer er nu in huis veel spanning en ruzie heerst, heeft dat meestal te maken met de verschillende visies/verwachtingen van ieder gezinslid. De kindercoach helpt deze verwachtingen van iedereen te vertalen zodat er meer begrip en rust ontstaat.

Wanneer helder is wat ieders verwachtingen zijn, kunnen we gaan afstemmen hoe we die kunnen waarmaken. Yes! Het is gelukt om in gesprek te gaan en blijven mét elkaar en er  ontstaat weer ruimte voor plezier en verbinding.

Ik geniet iedere dag opnieuw van de Bloei en Groei van ons gezin!

Gezin ja, want niet alleen onze kinderen bloeien en groeien, wij als ouders ook. Daar ik jou en je gezin ook wil helpen bloeien en groeien deel ik hier de 10 belangrijkste vaardigheden om verbindend in gesprek te gaan. Het verbindend in gesprek gaan is een belangrijke voorwaarde voor  jou en je kind(eren) om eigen keuzes te maken maken en verantwoordelijkheid te delen en nemen.

10 Essentiële skills voor een verbindend gesprek:

1 luisteren (naar wat de ander zegt, niet naar wat jij denkt te horen)

2 goede vragen stellen

3 fouten durven toegeven

4 OMA(=oordelen, meningen, aannames) eerst voor jezelf houden

5 humor gebruiken

6 verwachtingen benoemen

7 emoties erkennen

8 elkaar laten uitspreken

9 herhalen wat de ander zegt

10 vragen of wat je denkt klopt

Waarschijnlijk gebruik je al een aantal vaardigheden en wellicht zijn er ook een paar nieuw voor je.

Wil je graag leren eigen keuzes maken en verantwoordelijkheid nemen?

SKILLS Coaching Academy bied verschillende mogelijkheden om persoonlijke bloei en groei te ontwikkelen zodat eenieder zijn eigen keuzes kan maken vanuit passie, autonomie, respect en competentie.

Meld je hier aan voor meer info of een gratis telefonisch oriëntatiegesprek.

Op jouw Bloei & Groei

Danielle Teheux

De oplossingsgericht kindercoach