Ouders worden in het leven voortdurend uitgedaagd door de problemen die ze bij hun kinderen ervaren. Als (gevoelige) ouders van (hoog)gevoelige kinderen loop je soms vast. Als liefhebbende ouder wil je het beste voor je kind. Dat betekent dat je alles in de weegschaal legt om het gelukkig en succesvol te laten opgroeien..
Een van de grootste valkuilen daarbij is dat we onze kinderen onze oplossingen aanreiken. Het lastig vinden om onze kinderen hun eigen ervaringen te laten opdoen door vallen en opstaan. Liever behoeden en beschermen we ze, om zonder kleerscheuren volwassen te worden. Dit vraagt van zowel ouders als kinderen een enorme inspanning terwijl het resultaat niet is wat we verwachten. Mogelijk is het leren spreken van een nieuwe taal en nieuwe zienswijze meer helpend om je kind te helpen groter groeien tot die zelfredzame, gelukkige en succesvolle volwassenen…
Begrip is ver te zoeken en thuis loopt je (hoog)gevoelige kind gefrustreerd rond.
Jij voelt je verdrietig en alles wat je aanreikt en doet lijkt niet te werken.
Wellicht voelt je kind zich niet goed op school en zijn ontlading hiervan ervaar jij iedere dag thuis(de plek waar hij zich het meest veilig en geborgen voelt). Hoe kan je je kind helpen om zich beter te voelen op school.? Wat wil je de juf vertellen over je kind opdat ze hem beter zal begrijpen? En wat kan je kind leren om beter voor zichzelf op te komen?
Je bent het beu dat je kind iedere dag verdrietig en boos uit school komt.
Lees hier meer over boos gedrag..
Het eerste half uur ben je bezig hem te troosten, om uit te leggen wat de juf en de andere kinderen waarschijnlijk bedoeld hebben. En je kind?…
Je kind wordt daar niet vrolijker en rustiger van want hij voelt en denkt iets heel anders! Waarom doen de kinderen zo gemeen tegen mij? Waarom slaan ze mij en lachen ze me uit? En waarom wil de juf mij niet helpen? Ik begrijp het niet en ik vind het niet eerlijk!
Wanneer je kind is geboren met de mooie eigenschap (hoog)gevoeligheid, ervaart hij zijn omgeving op een andere manier.
Hoe ervaart je (hoog)gevoelige kind de wereld om hem heen?
Een dieper waarnemen, doordat (alle) zintuigen meer open staan om geluid, licht, emoties, geur op te nemen, laat je kind overprikkeld raken. Wat betekent dat nu precies overprikkeld zijn?
Doordat je kind de prachtige eigenschap gevoeligheid bezit, neemt hij op een andere manier waar dan kinderen die deze eigenschap niet bezitten. Bijvoorbeeld wanneer kinderen iets zeggen betekent dat, dat jouw kind gevoelig is, voor de intonatie van het gesproken woord. Dat betekent dat hij een andere betekenis geeft aan wat er daadwerkelijk gezegd wordt..
Dat betekent dat wanneer bijvoorbeeld de juf een krachtige(lees luide) stem van zichzelf heeft, je kind wat de juf zegt als boos zijn ervaart. Je kind vindt het niet prettig als iemand boos doet en om de lieve vrede te bewaren kruipt het in zijn schelp en gaat het nog harder zijn best doen om de juf niet nog bozer te laten worden.
Dat dieper waarnemen van je kind en zijn behoefte aan rust, rechtvaardigheid en harmonie maakt dat hij zich voortdurend aanpast aan de behoefte van zijn omgeving.
Kun je je inbeelden wat dat aan energie vraagt? Voortdurend laveren tussen de verschillende behoeftes van de mensen om je heen?
Het dieper waarnemen betekent dat je kind voortdurend wordt aangestuurd door prikkels(lees geluid, licht, geur, woorden, emoties). Hij beleefd die prikkels intens en om ze goed te verwerken heeft hij tijd nodig. Tijd die hij niet altijd krijgt want de juf staat klaar om rekenen uit te leggen…
Wanneer je kind dan aan het einde van de schooldag thuis komt, ontploft vaak de bom. Je kind komt overprikkeld thuis wat betekent dat hij tijd nodig heeft om de gebeurtenissen op school te verwerken. Liefst op een rustige, warme plek waar hij ongestoord kan verwerken, alleen of door zijn verhaal te vertellen..
Hoe help je je kind omgaan met zijn (hoog)gevoeligheid?
Luisteren en rust zijn de toverwoorden om je gevoelige kind te helpen verwoorden wat hij voelt. De valkuil van (hoog)gevoelige kinderen is dat ze in hun verhaal ‘de schuld’ van een ruzie neerleggen bij de ander. Vanuit hun rechtvaardigheidsgevoel en zorgende en helpende kwaliteit, zien ze hun eigen aandeel in een situatie nog niet.
Het (hoog)gevoelige kind vertrekt nog meer dan anderen vanuit zijn kijk op de wereld. Hij ziet die als enig goede oplossing. Het gevoelige kind mag nog leren dat er meer oplossingen mogelijk zijn ook al stroken die niet met zijn oplossingen en gevoel.
Dat betekent dat we het kind helpen stap voor stap verwoorden wat er precies is gebeurt.
Bijvoorbeeld bij een spelsituatie, help je kind verwoorden wat hij deed, zei en voelde en ook wat de ander deed, zei en voelde. Vanuit dit verhelderen van wat er precies gebeurde ontdekt je kind zijn aandeel. Nu kun je samen met je kind onderzoeken, wat hij een volgende keer anders kan doen.
Ieder kind is uniek dus ook iedere gevoeligheid is uniek. We zien (hoog)gevoelige kinderen die introvert zijn en ook (hoog)gevoelige kinderen die extravert zijn. Door goed te kijken en luisteren naar je kind ontdek je steeds beter wat je kind helpt om sterker te worden in het opkomen voor zichzelf.
Om je (hoog)gevoelige kind te helpen verwoorden wat hij ervaart kun je iedere dag een 5 minuten-bloei-en-groei-gesprekje-met-je-kind voeren.
SKILLS ontwikkelde daarvoor de leuke Toolkit 5-minuten-bloei-en-groei-gesprekjes-met-je-kind, Ik en mijn Gevoel, die je hier kunt bestellen.
De Toolkit bestaat uit een visueel stappenplan en 10 picto Helpers.
De picto Helpers zijn grappige mannetjes op kaartjes of magneetjes die gevoelens uitbeelden. In het werken met kinderen ervaar ik dat het gebruik maken van de picto Helpers, gevoelige kinderen helpt woorden te geven aan hun gevoel en ervaring. Nu lukt het hun beter om te vragen wat ze willen dat de ander doet om hun te helpen. Z0 ontdekken ze hun eigen oplossingen. Zo zijn ze bezig te bouwen aan zelfvertrouwen!
Gevoelige kinderen (en hun ouders) helpen sterker worden in het opkomen voor zichzelf doe ik via coaching en training. Wil jij als ouder je kind helpen de beste versie van zichzelf worden?
Doe dan de workshop Verbindend Communiceren en leer hoe je dat stap voor stap bereikt!
Wil jij je vraag of zorg over je (hoog)gevoelige kind voorleggen?
Maak dan meteen een Afspraak voor een vrijblijvend telefonisch oriëntatiegesprek en ontdek wat de kindercoach voor jullie kan betekenen.
Op jullie Bloei & Groei
Danielle Teheux
De Oplossingsgericht Kindercoach