fbpx

Huiswerk uitstellen, drijft jouw dat tot wanhoop? Dreigt er een wig te ontstaan tussen jouw en je partner door dit uitstelgedrag? Is de sfeer in huis te snijden en loopt iedereen op te toppen van zijn tenen? Lees dan zeker verder en ontdek hoe de sfeer in huis weer wederkeert….

Stelt jouw kind het maken van zijn huiswerk altijd uit?

Als je thuis komt zie je je kind op de bank hangen, zijn telefoon in zijn handen, de laptop voor hem en de televisie staat aan. Jij vraagt hoe school was en krijgt het standaard antwoord: ‘saai!’ Vervolgens vraag je of hij huiswerk heeft en wanneer hij gaat beginnen. Hij heeft óf geen huiswerk óf niet veel en zegt dat hij zo gaat beginnen.

Indien je kind een half uur later nog niet in beweging is gekomen vraag je opnieuw ( waarschijnlijk al met iets meer irritatie in je stem) wanneer hij nu aan zijn huiswerk begint. Opnieuw hoor je(ook met lichte irritatie), ‘ja, ik begin zo!’  Wanneer je nadat opnieuw een half uur is verstreken nog steeds geen ondernomen actie ziet, hoor je jezelf half schreeuwend zeggen: ‘En nu wil ik dat je aan je huiswerk begint!’

Waardoor stelt jouw kind het maken van zijn huiswerk uit?

Als je denkt dat je kind het maken van zijn huiswerk  uitstelt omdat hij jouw wil dwarsbomen, dan heb je het grondig mis! Redenen waardoor je kind uitstelt zijn heel divers. Ik geef je de 9 meest gehoorde redenen van kinderen die al deelnamen aan de training Ik leer leren.

9 belangrijkste redenen voor uitstellen huiswerk:

1 ik weet niet HOE ik moet leren

2 ik begrijp de leerstof niet goed

3 ik durf niet om hulp vragen

4 ik voel me verdrietig

5 ik maak me veel zorgen over iets

6 ik vind het lastig te starten

7 ik ben oververmoeid

8 ik kan me niet concentreren

9 ik heb geen motivatie

In de training Ik leer leren ontdekken kinderen alles over hun eigen motivatie, manier van leren, faalangstige gedachten, concentratievermogen, ideale leerplek en hoe ze hun huiswerk organiseren.

Hoe kom je er nu achter om welke reden jouw kind het maken van zijn huiswerk alsmaar uitstelt?

Wanneer je je zorgen maakt over het huiswerk maken van je kind onderzoek dan eens bij jezelf wat jouw échte zorg is.

Ben je ontevreden over de resultaten die je kind behaald?

Voldoet je kind niet aan jouw verwachtingen?

Komt er niet uit wat erin zit?

Vergooid hij zijn kansen om een goede opleiding te volgen?

Wanneer je eerst samen met je partner deze vragen onderzoekt heb je helder wat jij je kind gunt en toewenst. Je hebt jullie verwachtingen als ouder(s) helder.

Zijn jullie verwachtingen realistisch?

Vraag nu eens aan je kind wat hij verwacht van zichzelf. Wat is voor je kind realistisch en haalbaar? Het is belangrijk in dit gesprek je luisteroren te gebruiken en je kind te laten uitspreken. Nu je de verwachtingen van je kind weet kun je samen onderzoeken wat hem kan helpen om die verwachtingen succesvol te maken. Dan kan je kind je vertellen waarbij hij hulp nodig heeft om te leren zelfstandig huiswerk te maken. Zo weet jij als ouder HOE je je kind kunt helpen en motiveren en verandert jouw wakker liggende zorg in een lichtpuntje.

Nu kan je vertrouwen op de eigen krachten en oplossingen van je kind. Wanneer jij het aandurft je kind zijn eigen weg te laten zoeken versterk je zijn zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Er is minder strijd in huis en je kind leert verantwoordelijk worden voor zijn eigen leven.

En als je hier even bij stilstaat….zijn dat nu niet net drie belangrijke waarden die je je kind wilt meegeven?

Huiswerk uitstellen

Kun jij en je kind wat hulp gebruiken op weg naar zelfstandig huiswerk leren maken?

Meld je dan hier aan voor een gratis kennismakingsgesprek en ontdek waar je kind(en jij) het meeste baat hebben. De eerstvolgende training vind je in de Young Academy. Ik werk met kleine groepen (maximaal 3) voor maximale, individuele coaching voor iedere deelnemer. Een individueel traject volgen is ook mogelijk.

Nú deelnemen betekent betere resultaten bij het volgende rapport!

Nu ben ik nieuwsgierig!

Wat is de reden van jouw kind om huiswerk maken uit te stellen?

Wanneer je de reden hieronder deelt krijg je van mij een huiswerkplanner cadeau!

Op jullie Groei&Geluk

kindercoach

 

De oplossingsgerichte kindercoach