Verandering voor jonge topsporter
Sporten na de corona crisis…niets zal nog hetzelfde zijn er heeft een verschuiving plaatsgevonden in ieders leven zo ook bij jonge topsporters. Verdergaan op de manier van voor de crisis zal niet gaan ook al wil je dat heel graag. Er ontstaat een nieuwe werkelijkheid waarin eenieder weer dient te zoeken naar balans. Verwachten dus dat je jonge sporttalent meteen verder gaat waar het voor de crisis stond is een utopie! Mentale coaching gaat belangrijker zijn dan ooit tevoren.
Wat is er veranderd?
Sinds het corona virus is de dagelijkse structuur van kinderen veranderd. Niet alleen op school ook in hun privéleven staat alles op zijn kop. Structuur geeft houvast in het leven, we weten wat er verwacht wordt en kunnen ons daarop instellen en voorbereiden. Het biedt een voorwaarde om jezelf te ontplooien. Kinderen die aan topsport doen werden de afgelopen weken op zichzelf teruggeworpen. Er werd meer dan ooit een beroep gedaan op hun zelfstandigheid, verantwoordelijkheid, discipline en wilskracht. Niet toevallig ook vier belangrijke eigenschappen voor topsporters. Als ouder heb je in deze tijd je kind van dichtbij kunnen observeren en heb je kunnen vaststellen welke mentaliteit je kind heeft. Dat kan best confronterend zijn wanneer je merkt dat je kind de zaken anders aanpakt dan jij eigenlijk verwacht.
Wat heb je geobserveerd en ontdekt?
Wat heb jij als ouder ontdekt over de mentaliteit van je jonge topsporter? En…Hoe acteer jij als ouder daarbij? Merk je dat jij in de rol van de Driller kruipt, de rol van de Chiller of de rol van de Nieuwsgierige?
Wat de verschillende rollen inhouden:
- De Driller ouder zal een strak plan voorleggen en dit kordaat opvolgen door het geven van eigen mening en advies. Dat plan biedt structuur en houvast.
- De Chiller ouder zal het kind zijn eigen plan laten trekken en de verantwoordelijkheid voor het uitvoeren ervan bij het kind laten.
- De Nieuwsgierige ouder zal het kind vragen naar zijn plan en bevragen hoe het lukt, wat er al beter gaat en wat het kind wil versterken.
Hoe versterk je de mentaliteit bij jonge topsporters?
Willen we jonge topsporters helpen bij hun mentaliteitsontwikkeling dan zijn het leren zelfstandig functioneren en het nemen van verantwoordelijkheid belangrijke onderdelen. Ook het omgaan met emoties, ze te benoemen, herkennen en plaatsen helpt de jonge topsporter bouwen aan en groeien in zijn sportontwikkeling.
Bij de jonge topsporter gaat zelfstandigheid onder meer over leren zorgdragen voor:
- Jezelf
- De sporttas
- Voorbereiden op een training
- Voorbereiden op een wedstrijd
- Je plan kunnen trekken bij tegenslag
- Voeding
- Communicatie met trainer
- Afspraken maken en nakomen
Verantwoordelijkheid nemen gaat over de inzet en houding ten aanzien van de taken binnen de sportontwikkeling. De Mental Sport Coach coacht en traint het bewust maken en begeleiden van deze voorwaarden om aan optimale talentontwikkeling bij te dragen. Verder helpt Mental sport coaching de jonge topsporter bij het ontwikkelen van mentale weerbaarheid en veerkracht. Dat betekent het versterken van de mindset en gedrag om de uitdagingen die het sportleven vragen te dragen. Jonge sporttalenten begeleiden in zelfzorg, zelfkennis en zelfspraak versterkt het zelfvertrouwen en competentie, nodig om te groeien tot een gelukkig en succesvol sporter en mens.
Wat kan je nu doen?
Heb je na het lezen van dit Blog een vraag? Stel ze hier.
Wil je eens afstemmen of Mental sport coaching nuttig kan zijn voor je sport getalenteerd kind?
Vraag dan een Gratis oriëntatiegesprek aan.
Wil je meteen aan de slag met Mental sport coaching? Boek dan een Bloei & Groei sessie.
Op jullie Groei & Geluk
Danielle Teheux
De oplossingsgerichte Kindercoach