fbpx

Ouders en moeilijkheden in ouderschap

Heeft op dit moment in jouw gezin spanning & stress de boventoon? Is jouw kind niet gelukkig? En ben jij daardoor zelf ook niet gelukkig?

Ik ben ervan overtuigd dat je het beste wilt voor je kind en jouw gezin en ik weet dat je een goede ouder bent. Uiteindelijk wil elke ouder het beste voor zijn/haar kind. Waarschijnlijk geef je alles dat je hebt om je kind te laten bloeien en groeien, om gelukkig te zijn en zichzelf te kunnen zijn. Daarom begrijp ik het helemaal als je je gefrustreerd voelt, omdat het niet gaat zoals jullie allemaal zo graag zouden willen.

Ik wil tegen je zeggen, voel je niet schuldig. Soms lopen dingen anders dan verwacht..

  • Je kind vraagt veel aandacht en energie
  • Je partner is door zijn werk veel van huis
  • Je relatie is stuk gelopen
  • Je staat alleen in de opvoeding van je kind(eren)
  • Je partner heeft andere verwachtingen dan jij
  • Je kind lijkt niet gelukkig

En daar sta je dan met al je liefde, zorg en toewijding! Je krijgt geen grip op het gedrag van je kind en je relatie en hoe harder je je best doet, hoe meer strijd en weerstand er ontstaat.

Langzaam brand je op.. Je voelt je moe en je weet niet hoe lang deze situatie nog leefbaar is, voor jou…je kind…je gezin…

Je partnerrelatie komt onder druk omdat jullie niet op dezelfde golflengte zitten..

De relatie met je kind staat onder druk omdat jullie alleen nog maar roepen en strijden, je kind zich ongelukkig voelt en jij van zorgen wakker ligt.

En soms heb je zelfs het gevoel dat je een slechte ouder bent, dat je faalt.

Weet: Jij bent een goede ouder!

Ik wil je laten zien wat er mis gaat…

Spanning en stress in huis ontstaat onder andere door tijdsdruk, miscommunicatie, onbegrip en (te) hoge verwachtingen.

Als beide ouders werken en iedereen hobby’s heeft, dienen agenda’s langs elkaar gelegd en blijft er weinig tijd voor elkaar en het gezin.

Verder gebruik je ouder Skills die niet meer passend zijn in deze tijd.

Ouders die worstelen in hun ouderschap is van alle tijden…

Echter de kennis en kunde die we in deze tijd ter beschikking hebben lijkt ouders te overspoelen.

Sommige ouders lopen vast in hun ouderschap, zoals deze moeder die mij belt en verteld dat haar zoon zich niet goed in zijn vel voelt. Snel pratend verteld ze dat hij gepest wordt op school, dat hij op zondagavond klaagt van buikpijn en dat hij iedere dag verdrietig uit school komt. Het wordt steeds lastiger om naar school te gaan en zo kan het echt niet langer blijven doorgaan….

Dit is een voorbeeld uit velen van ouders die om hulp durven vragen wanneer ze zich zorgen maken rond het welzijn van hun kind. Waarmee ze worstelen is dat ze niet weten hoe hun kind te helpen bij het pesten op school.

Sommige ouders herkennen zich in het gedrag van hun kind. Hun eigen, oude pijn wordt aangeraakt met de daarbij horende gevoelens van onmacht, verdriet en frustratie. Oplossingen en adviezen worden aan het kind aangereikt, helaas vaak zonder resultaat..

Alle ouders krijgen te maken met zorgen in hun ouderschap…

Dat is normaal en is onlosmakelijk verbonden met het groot brengen van kinderen.

Jij als liefdevolle ouder doet er alles aan om te zorgen dat je kind gelukkig  kan opgroeien. Je bent zelfs bereid om jezelf hiervoor weg te cijferen en je eigen dromen en doelen te parkeren. Het grootste streven van ouders is om hun kind gelukkig te maken. De meest gehoorde uitspraak van ouders op mijn vraag waaraan ze zullen merken dat een coachtraject helpend was is:

Als mijn kind weer gelukkig is! Want dan ben ik ook gelukkig!

Vaders benoemen dit geluk als op eigen benen kunnen staan,  alleen de boontjes kunnen doppen, vrolijk zijn. Blije en gelukkige kinderen ontlasten ouders van zorgen en spanning en dragen bij aan vrijheid en groei van zowel ouder als kind om de eigen dromen te bereiken.

Waardoor blijft de gewenste groei uit?

Wat maakt dat de zo gewenste verandering niet optreed?

Door mijn dagelijkse ervaring in het werken met ouders en kinderen, mijn eigen ouderschapservaring en kennis blijkt dat:

Kinderen gedrag vertonen waar ouders geen grip op krijgen, je doet je best als ouder om je kind te helpen maar in plaats dat het beter gaat, verwijderen jullie steeds meer van elkaar, de verbinding lijkt verbroken…

De ouderrelatie staat onder druk doordat een van de ouders weinig beschikbaar is door werk, veel reizen naar het buitenland, een scheiding, een overlijden, een conflict…

De ouderrelatie geeft veel strijd en stress doordat er hoge verwachtingen liggen t.a.v. jezelf, je kind, je partner, vanuit de omgeving.

De verschillende behoeften worden niet duidelijk gecommuniceerd en dat kan gaan wringen indien een partner zich voortdurend aanpast en wegcijfert.

Tijdsdruk kan ervaren worden doordat beide ouders werken en er rekening gehouden dient te worden met verschillende agenda’s.

Verschillende normen, waarden en overtuigingen t.a.v. regels en opvoeding zorgen voor onduidelijkheid en conflicten…

Spanning, machteloosheid, verdriet, angst, twijfel, schuld en schaamte zijn gevoelens waarmee ouders worstelen.

Ouders zijn bang een slechte ouder te zijn, te falen..

Als het ouders niet lukt om met elkaar in gesprek te gaan kan de verbinding verslechteren met als ergste resultaat een gebroken verbinding, een scheiding.

Jij bent dus geen slechte ouder!

Jij weet alleen nog niet hoe je jouw harmonieuze gezinsleven bereikt!

Wees gerust!

De oplossing…

Bij SKILLS Coaching Academy zijn er verschillende mogelijkheden om je zorgen op te lossen. Zo kun je kiezen voor oudercoaching, kindcoaching, een ouderschapstraining en oplossingsgerichte workshops. Samen met de oplossingsgericht coach vertalen we je zorgen naar wensen en met een persoonlijk coachplan wordt je ondersteund en begeleid.

Om te ontdekken welke mogelijkheid het best bij jouw aansluit ontvang je hier vrijblijvend een Gratis telefonisch kennismakingsgesprek.

Heb je een thema dat je graag belicht ziet in een workshop?

Deel het hieronder in de comment box en ontvang een VIP uitnodiging voor jouw gekozen thema workshop.

Op jouw Bloei & Groei!

…en die van je gezin…

 

De oplossingsgericht kindercoach

Danielle Teheux