fbpx

Motivatie

Een aantal maanden geleden werd ik enthousiast om te gaan hardlopen. Dat gebeurde toen onze oudste dochter samen met haar vriendin de halve marathon in Disneyland Parijs liep. Samen met zus en de ouders van de vriendin trokken we naar Parijs om onze sportsters aan te moedigen. Mijn mond viel open van verbazing toen ik zag hoeveel moeilijk lopende mensen deze halve marathon tot een goed einde brachten. Mijn eerste gedachte toen ik dat zag was: ‘Dat wil ik ook!’ Ik werd nog enthousiaster toen ik zag welk een prachtig, grote medaille de deelnemers in ontvangst mochten nemen. Mijn motivatie was geboren..

De rode cirkel

Enthousiast en vol goede moed begon ik (verantwoord) aan mijn eerste start to run programma. Het najaar liep qua zacht weer lang door en dat hielp om mijn trainingsschema vol te houden. Totdat….juist de wintermaanden hun intrede deden. Ineens werd het hardlopen een opgave. Van plezier en willen naar excuses en moeten. Langzaam haakte ik af. Van 3x in de week, naar 2x, naar 1x naar nada noppes.

Gevoelens van schuld, zwakte en zwaarmoedigheid werden aangedreven door gedachten als je houd het alweer niet vol, ik heb geen tijd, nu moet ik weer helemaal van nul beginnen. Goed bedoelde aanmoedigingen vanuit mijn naaste omgeving werkten niet, sterker nog ze werkten nog dieper in op mijn gevoelens van zwakte en onvermogen. Ik was beland in mijn rode cirkel van negativiteit!

De groene cirkel

En dan….na weken van uitstel en excuses zoeken breekt de zon weer door! Letterlijk en figuurlijk. Ik trek mijn loopschoenen aan, kies een loopschema dat verantwoord is na de rustperiode en ga vol goede moed naar buiten om te trainen.

Terwijl ik aan het lopen ben komen allerlei gedachten naar boven. Ik denk onmiddellijk aan al die zorgzame ouders die mijn hulp vragen. Wanneer het met de studie van hun kind even niet zo lekker loopt. Als hun kind opgeeft wanneer het achterstaat. Een veelgehoorde zorg is dat hun kind geen motivatie laat zien. Ook in gesprek met de kinderen zelf hoor ik vaak het verlies van hun motivatie. Als ouder geven wij dan vanuit heel veel liefde en zorgzaamheid tal van oplossingen om gemotiveerd te raken. Al onze inspanningen ten spijt, er veranderd niet veel. Hoe dat komt?

Tijdens mijn hernieuwde looptraining ontdek ik het geheim. Het is mijn eigen motivatie die mij heeft geholpen mijn hardlopen weer te starten. Die motivatie komt voort uit het WILLEN bereiken van mijn DOEL: een prachtige, grote medaille omgehangen krijgen na het uitlopen van de halve marathon in Disneyland Parijs! Ik ben terug in mijn groene cirkel van positiviteit.

Het geheim van motivatie

Ik weet nu zeker dat ik mijn doel zal halen, met stoppen en doorgaan, met afhaken en volhouden, mét mezelf en door mezelf. De overwinning zal groots zijn: óp mezelf!

De formule van het geheim: ZWEPVV:  Zelf Willen En Positief Vertrouwen Volhouden!

Als ouder is het van groot belang om je kind aan te blijven moedigen, te supporteren no matter what happens! De manier waarop je dat doet maakt het verschil. Help je kind zijn eigen motivatie vinden en vertrouw erop dat met de tijd je kind zijn overwinningen behaalt.

Bloeien en Groeien

Wil jij leren hoe je je kind kunt helpen zijn motivatie te vinden? Hoe je positief kunt aanmoedigen en begeleiden? Hoe je kind en jij hierdoor overwinningen kunnen vieren?

Maak dan vandaag nog een afspraak voor een vrijblijvend en gratis telefonische kennismaking.

Samen bereik je zelf meer!

Op jouw Bloei & Groei

Danielle Teheux

De Oplossingsgerichte Kindercoach