fbpx

Ongewenst gedrag..

Dat komt in ieder gezin voor en hoort bij samenleven in een groep. Het is de uitdaging binnen ouderschap om gedrag te reguleren zodat iedereen in het gezin harmonieus en in verbinding met elkaar kan samenleven. Zowaar geen sinecure daar ieder mens uniek is met zijn eigen blauwdruk van zijn zijn. Het leren lezen en begrijpen van die blauwdruk helpt om harmonieus samen te leven.

Wat als het gedrag van je kind zorgt voor boosheid en spanning in jezelf?

Ruzie met je kind zorgt voor spanning in huis en verdriet bij jou en je kind. Wanneer je kind een sterke wil heeft, betekent dat dat hij heel goed weet wat hij wil. Jouw kind gaat graag met jou in discussie en voor jouw idee wil je kind altijd het laatste woord hebben. Moe wordt je er soms van, van die eindeloze discussies en uit wanhoop ga je steeds bozer reageren en wordt jullie omgang een strijd. Sterke wil kinderen vragen veel energie van zichzelf en van de ander. Ze zijn niet met het eerste de beste antwoord tevreden en kunnen je tot het uiterste drijven.

Sterke wil en hooggevoelig ongewenst gedrag?

Wanneer sterke wil kinderen ook de eigenschap hooggevoeligheid dragen reageren zij vanuit hun gevoel voor rechtvaardigheid. Deze kinderen kunnen we als zeer autonome kinderen zien en zij hebben vaak moeite met gezag. Deze kinderen gaan graag in het gesprek uit van gelijkwaardigheid en wanneer ze het gevoel hebben dat er iets moet, of wordt opgelegd zijn ze geneigd met de hakken in het zand te gaan. De weerstand die het kind toont ervaren we als ouder als ongewenst gedrag. Het begrijpen van wat er wordt gevraagd van hun is belangrijk om in actie te komen. Ben jij een ouder die opvoed vanuit sterke autoriteit en duld je geen tegenspraak of overleg dan zal je met een hooggevoelig en sterke wil kind voor een grote uitdaging staan.

Hoe blijf je uit de oeverloze discussie?

Wil je oplossingen om uit de oeverloze discussies te geraken dan geef ik je hier een aantal handvatten:

1. Wanneer je kind iets verteld waar jij aan twijfelt, vraag dan eerst hoe hij aan deze informatie komt.

2. Wanneer je kind de waarom vraag stelt, leg dan rustig uit waarvoor iets dient.

3. Wanneer je kind boos/teleurgesteld reageert, erken dan zijn boze gevoel en zeg dat je snapt dat hij dat niet leuk vindt.

4. Ga niet vechten om gelijk, benoem dat je het allebei anders ziet en dat dat oké is.

5. Zeg duidelijk dat het gesprek klaar is.

Hooggevoelige-sterke wil kinderen vragen om begrip en verbinding.

Door hun sterke wil tot rechtvaardigheid zijn ze op zoek naar gelijk en waarheid. Daarbij vertrekken ze vanuit hun eigen beleving en zien dit als dé waarheid. Deze mooie kinderen mogen nog leren dat er verschillende waarheden zijn en dat dit oké is. We kunnen ze helpen hun gave voor leiderschap op een positieve manier te ontwikkelen. Dat doen we door als ouder te leren hoe we ongewenst gedrag op een harmonieuze manier ombuigen naar gewenst gedrag.

Wil jij als ouder graag Bloeien & Groeien in je ouderschap?

Bij SKILLS Coaching Academy zijn daar verschillende mogelijkheden voor. Ben je op zoek naar hulp en praktische tips dan is aanschuiven bij de workshop Verbindend Communiceren aan te bevelen. Wil je nieuwe ouderschap skills verwerven dan is de training Bloei & Groei Ouderschap efficiënt en leerrijk.

Wil je meer info?

Vraag dan vrijblijvend en gratis een oriëntatiegesprek aan.

Op jullie Bloei & Groei

 

De oplossingsgericht kindercoach