fbpx

Perfectionisme een last of een sterkte?

Als mens worden we allemaal geboren met diverse talenten en kwaliteiten, eigenschappen en beperkingen. Tijdens ons leven leren we onszelf steeds beter kennen en ontwikkelen we onze talenten en kwaliteiten om onze dromen te bereiken. Sommige mensen worden geboren met de eigenschap perfectionisme. Deze krachtige eigenschap is de drijvende motor achter daadkracht, gedrevenheid, wilskracht, creativiteit, motivatie en winnen.

Mensen geboren met de eigenschap perfectionisme leggen de lat hoog voor zichzelf en onbewust daarmee ook voor anderen. Ze hebben een enorme drive om het beste uit zichzelf te halen en willen voortdurend een goede prestatie neerzetten. Doordat ze meteen een perfecte voorstelling zien van het eindresultaat en dus heel goed weten wat het doel is, zijn ze kritisch en niet snel tevreden. In hun gedrevenheid de beste prestatie neer te zetten, de sterke wil om te winnen, ligt de angst om te falen voortdurend op de loer.

Kinderen krijgen last van hun eigenschap perfectionisme wanneer er voortdurend het woord té voor wordt ervaren. Té perfectionistisch betekent dat kinderen uit balans raken. Ze ervaren een voortdurende druk en spanning waardoor ze zich niet lekker in hun vel voelen.

Waaraan kun je als ouders merken dat je kind last heeft van zijn eigenschap perfectionisme?

10 alarm belletjes:

  1.  teruglopende schoolprestaties
  2. angst om deel te nemen aan wedstrijden/optredens
  3. prikkelbaarheid
  4. in zichzelf keren
  5. veel en lang studeren
  6. onzekerheid en twijfel
  7. nooit tevreden zijn over hun prestatie
  8. slecht omgaan met verlies
  9. de baas spelen
  10. meteen zeggen dat ze iets niet kunnen

Herken je wellicht een aantal van deze gedragingen ook bij jezelf?

Dat is natuurlijk heel goed mogelijk daar je gedrag van jezelf kent en dus sneller herkent bij anderen. Heb jij zelf last ervaren van je eigenschap perfectionisme dan weet je niet goed hoe je je kind hierin kunt ondersteunen. Sterker nog, onbewust versterk je het perfectionisme omdat je vanuit je gedrevenheid en winnaarsmentaliteit, je kind aanmoedigt en uitdaagt de beste versie van zichzelf te worden.

Leer jij hoe je de té voor de eigenschap perfectionisme kan weghalen dan help je eerst en vooral jezelf en daarna ook je kind.

Zelf ben ik ook begenadigd met de krachtige eigenschap perfectionisme. Ondanks dat ik veel met deze eigenschap worstel in mijn leven kan ik ook steeds meer de positieve kanten ervan zien. Het is mijn eigenschap perfectionisme die me helpt iedere dag op te staan en mijn dromen waar te maken. Ook al is mijn tegenhanger faalangst nog zo sterk, mijn wil en gedrevenheid, aangestuurd door miss perfect, helpt mij in actie te komen. Hoe groot het angstzweet ook is, mijn wil om te winnen is groter!

Ik doe, leer van mijn fouten en bouw zo iedere dag aan mijn zelfvertrouwen. Ik heb mijn té weten weg te halen en dat betekent dat ik baas ben over miss perfect. Eigenlijk hou ik zielsveel van haar want zij zorgt voor mijn daadkracht en overwinningen. Zij is de basis van mijn creativiteit en bloei & groei!

Ben jij en/of je kind ook geboren met de eigenschap perfectionisme?

Reken jezelf dan rijk want jullie zijn in staat om grote dingen neer te zetten en bereiken in je leven. Belemmerd je perfectionisme je op dit moment om te bloeien en groeien dan kan het nuttig zijn te ontdekken hoe je je té weghaalt. Soms is het eenvoudiger om je hierin te laten begeleiden voor de ondersteuning en begrip.

Kinderen helpen baas worden over hun perfectionisme helpt hen de prestaties bereiken die ze wensen met meer rust, plezier en zelfzekerheid.

Wil jij je kind helpen en ondersteunen de beste versie van zichzelf worden zonder angst en stress?

Klik dan op deze link voor een gratis telefonisch oriëntatiegesprek en ontdek wat mogelijk is.

Stel hier je vraag

Heb je een vraag, stel ze dan hier.

Bedankt voor je tijd en aandacht en tot mijn volgende Blog!


Op jouw Bloei & Groei

Danielle Teheux

De oplossingsgerichte kindercoach