Stress in huis over opruimen
Je kinderen maken geen rommel omdat ze graag rommel hebben of omdat ze graag rebelleren. Vaak gebeurt het onbewust tijdens het spelen. Je kinderen leven in het heden: ze denken niet aan de gevolgen van hun handelingen. Dit hebben je kinderen nog te leren. Als je kind graag met een bepaald speeltje wilt spelen, zal hij op zoek gaan naar dat speeltje en hierbij soms rommel veroorzaken. Alvast een gouden tip: voorkomen is beter dan genezen! Leer kinderen al jong het nut van opruimen.
Mijn kind ruimt nooit op!
Al bij het binnenkomen struikel je over de jassen en tassen. Je humeur was al niet zo best want op je werk had je een stresserende dag. Blij als je was om je kids weer te zien en omarmen verdwijnt dat gevoel als sneeuw voor de zon als je binnenkomt…
Het eerste wat je jezelf luid en duidelijk tegen je kinderen hoort zeggen is: Hoe vaak moet ik nog zeggen dat je je jas en tas aan de kapstok moet hangen! Je kinderen die gezellig zijn aan het spelen schrikken zich rot. Je ziet ze nog net rollen met hun ogen en zegt vervolgens: Ik moet hier ook alles alleen doen in dit huis! Boos en verdrietig loop je naar de keuken, je kinderen stil en bedrukt achterlatend……
Hoe krijg ik mijn kind aan het opruimen?
Dagelijks hoor ik het in mijn praktijk. Wat ik ook zeg of doe, mijn kind ruimt nooit op! Ik ga heel eerlijk met je zijn, stiekem glimlach ik dan van binnen. Ten eerste als herkenning want ik was ook zo’n kind dat niet graag opruimde.
Hoe zit dat bij jou?
Ten tweede, wie heeft er het meest last van de rommel? Vooral jij als ouder, niet je kind, toch? En ja, je leest het goed, ik kies hier de kant van je kind. Betekent dat, dat ik vind dat je kind niet hoeft leren op te ruimen? Nee, dat betekent dat ik heb geleerd dat als wij als ouders leren anders in gesprek gaan over opruimen met onze kinderen, wij onze kinderen leren opruimen zonder eeuwige strijd.
Wat doe je als je kind weigert op te ruimen?
Nog 3 gouden Tips:
1 Oefen je kwaliteit geduld hebben: dwingen, zagen en je geduld uiteindelijk verliezen is heel menselijk, maar het helpt niet.
2 Probeer je kind te begrijpen: opruimen is geen voor de hand liggende opdracht voor je kind. Het ene kind is daar punctueel in, het andere niet.
3 Laat zien wat je vraagt van je kind: ga samen met je kind in gesprek en maak samen afspraken.
Wil jij leren hoe je door in gesprek te gaan over opruimen de sfeer in huis verbetert?
Laten we bij het begin beginnen.
Een opgeruimd huis is voor jouw belangrijk want:
0 dat geeft je een opgeruimd gevoel
0 je houdt niet van chaos
0 dat stemt je vrolijk en blij
0 ………………………………….
Je kind vindt een opgeruimd huis belangrijk want:
0………………………………………..
0………………………………………..
0………………………………………..
Deze twee vragen geven je een belangrijk inzicht over de verschillende betekenissen die jij en je kind aan opruimen geven. Voor je kind kan namelijk opgeruimd zijn dat de jas en tas bij de kapstok liggen terwijl voor jouw opgeruimd betekent dat de jas en tas aan de kapstok hangen. Door nu samen met je kind in gesprek te gaan over wat jullie belangrijk vinden aan een opgeruimd huis, ontdek je de verschillen en overeenkomsten. Vanuit dit wederzijds begrip kun je nu samen een oplossing zoeken.
In de workshop Verbindend Communiceren leer je hoe je anders kan kijken en luisteren naar je kind en jezelf waardoor er meer plezier, rust en geluk in huis ontstaat.
Kinderen groot brengen doen we al eeuwenlang.
Iedere generatie heeft iets nieuws te leren en geeft door wat hij belangrijk vindt. Anno 2015 is het opvoeden zoals wij het geleerd hebben niet meer bullet-proof. Wanneer jij je kind toewenst dat het gelukkig en succesvol wordt helpen nieuwe Skills om dit in harmonie te bereiken. De wereld vernieuwd in een razend tempo en wil jij als ouder up-to-date blijven, is zelf investeren in vernieuwing helpend en wellicht noodzakelijk. Gun jezelf wat je ook je kind gunt, en vernieuw je Skills voor gelukkig en succesvol ouderschap!
In de workshop Verbindend Communiceren leer je:
- anders kijken en luisteren naar jezelf en je kind
- hoe je je kind helpt bouwen aan zelfvertrouwen
- wat emoties eigenlijk vertellen
Je gaat naar huis met nieuwe inzichten, helpende handvatten en hernieuwd vertrouwen.
Wil jij een workshop bijwonen?
Meld je dan hier aan voor meer info over de workshop Verbindend Communiceren.
Heb je een vraag?
Heb je een vraag en/of een zorg die je al lang bezwaard en wil je die eens graag overleggen vraag dan hier een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek aan.
Op jullie Bloei & Groei
Danielle Teheux
De Oplossingsgericht Kindercoach