fbpx

Sport gedreven kind

En dan is het zover…Na weken van hard werken en goed trainen tijdens de winterperiode start het wedstrijdseizoen weer op. Jij als ouder bent er klaar voor! Je hebt je sport gedreven kind veel progressie zien maken tijden de wintertraining en bent ervan overtuigd dat je trots iedereen kan verslaan…

Gedreven ouder

Vol trots, verwachting, ongeduld en zenuwen sta ik langs het plein. Ouder van een gedreven tennis dochter. Mijn focus is volledig op mijn kind gericht. Nauw volg ik iedere beweging, iedere zucht, iedere actie. Ik ga volledig op in het spel en in de beleving van het moment. Wat geniet ik van mooie slagenwisselingen en van haar winners. En wat zie ik af van haar fouten en tranen in de ogen.

Terwijl ik kijk naar haar match en mezelf volledig voel opgaan in het spel hoor ik mezelf dingen zeggen als: ‘Wat doet ze nu!, Die bal is uit! Dat ze dat niet ziet! Oh nee, alweer een dubbel fout!’ Vragen tollen door mijn hoofd: Waarom speelt ze niet op haar backhand? Ziet ze niet dat dat haar zwakke kant is? Hoe kan ze nu van deze tegenstandster verliezen? Ze is toch veel beter? Frustratie en onbegrip als gevolg: ‘Ik snap het niet, ik snap het niet…’

Coachende ouder

Ik blijf haar aanmoedigen, maak een vuist, roep: ‘Kom op, je kunt het!’ Mijn lichaamstaal spreekt boekdelen die van haar is stoïcijns. En ondanks al mijn aanmoedigen en tips verliest ze de wedstrijd. De ontgoocheling bij mama compleet…Hoe is dat nu mogelijk? Ze is veel beter dan dat meisje! Dat had ze niet mogen verliezen!

Na de wedstrijd een teleurgestelde dochter en een moeder die nog meer teleurgesteld is. Ze begint(uiteraard goed bedoeld) te vertellen wat haar dochter niet goed heeft gedaan. Daarbovenop nog tips hoe ze het wel had moeten doen. Vervolgens in de auto onderweg naar huis blijft ze maar ratelen over de match en wat dochterlief volgende keer anders moet doen. Thuis gekomen wordt papa op de hoogte gebracht van de match en volgt mama haar evaluatie hierover opnieuw…

Roddelende ouder

In gesprek met andere ouders, tijdens de trainingen of op en rond de tennispleinen van een tornooi, roddelen we over wat we andere ouders zien doen met hun kind. We hebben allemaal een mening en oordeel hierover. Hoe die ouders veel te veel druk leggen bij hun kind, dat ze niet ingrijpen wanneer hun kind slaat met het racket of roept en scheld op zijn ouder. Waarom die ouders toch zoveel tennisuren stoppen in hun kind want dit kind heeft echt geen talent. En natuurlijk roep ik dat ik geen druk leg bij mijn dochter!

Goede ouder

Misschien vraag je jezelf nu af of ik me schaam wanneer ik dit verhaal neerschrijf en deel met jullie. Mijn antwoord is nee. Hoezo? Om de eenvoudige reden dat ik als ouder destijds mijn dochter ondersteunde op een manier waarvan ik dacht dat het een goede manier was. Vanuit mijn beste intenties en vanuit liefde. Dat doe jij als ouder toch ook?

Nu, vele (bloei & groei)jaren later weet ik dat ik heel veel druk legde bij mijn dochter. Dat ik haar faalangst versterkte en haar zelfvertrouwen ondermijnde. Mocht ik toen geweten hebben wat ik nu weet was haar tenniscarrière misschien anders verlopen, wie weet. Nu staat ze aan het begin van haar carrière om Top advocaat te worden mede dankzij haar leerervaringen als topsportster.

Hoe krijg ik mijn sport gedreven kind rustig

Het antwoord is simpel en eenvoudig, de uitvoering ervan complex. Bewust worden van je eigen gedrag en emoties en positief communiceren zijn de ingrediënten tot dit succes. In de Mental Sport Coachtrajecten coach en train ik ouders en hun sport gedreven kind hierin.

Wil jij als ouder je sport gedreven kind helpen rustig te blijven?

Vraag dan vandaag nog een gratis telefonisch kennismakingsgesprek aan en stel je vragen.

Op jullie Bloei & Groei

Danielle Teheux

De Oplossingsgerichte Kindercoach