fbpx

Zorgend vaderschap, wat betekent dat voor jou?

Wil je liefdevol zijn, een voorbeeld en rolmodel voor je kind? Of wil je meer een leraar zijn? Overdragen wat je zelf in het leven geholpen heeft om te komen tot waar je je nu bevindt? En wat met gezag? Vind je het belangrijk dat je kind naar je luistert? Je respecteert in je vaderrol en doet wat er van hem gevraagd wordt? Want is dat niet hoe jij door jouw vader bent grootgebracht? Soms met harde hand maar zeker met veel autoriteit? Er moest geluisterd worden en o wee als je een grote mond had of niet deed wat er van je gevraagd werd!

Door de jaren heen heeft de vaderrol een steeds prominentere plaats gaan innemen in de samenleving en staan we vaders toe te zorgen en mee te denken in het opvoedproces. Als we heel nauw gaan kijken en luisteren, is dat dan echt zo? Of kan daar nog veel verbetert? Wanneer ik vaders in mijn praktijk mag ontmoeten ben ik nieuwsgierig hoe ze volhouden. Ze liggen in spagaat tussen vrouw en kind en ze worstelen om zich staande te houden in de ongelofelijke sterke moeder-kind verbinding..

Hoe help je als vader je gezin versterken?

Vaderrol

Weggedrukt door sterke, dominante moeders hoor ik hoe vaders proberen hun rol in het gezin te versterken. Ik zie hoe kwetsbaar hun vader ego is. Ik hoor hoe hun gevoeligheid hen laat balanceren op de toppen van hun tenen. Hoe kunnen vaders overleven in hun vaderrol zonder dat er voortdurend spanning en strijd in huis heerst? Strijd tussen vader en moeder over wat het beste is voor hun kind en voor de partnerrelatie.

Wist je dat:

Vaders van nature een gezaghebbende taak hebben? Dat deze taak in het huidige ouderschap vaak onder druk staat?

Vaders kinderen makkelijker helpen bouwen aan zelfvertrouwen? Omdat de emotionele band met hun kind anders is als die van de moeder? Lees goed: ANDERS en dat betekent niet beter, niet slechter slechts ANDERS!

Vaders beter in staat zijn om van een afstand toe te kijken? En zo het kind uitnodigen om nieuwe uitdagingen aan te gaan?

Miscommunicatie

Emotie is het grootste struikelblok in communicatie tussen vader en moeder. Moeders zijn van nature anders emotioneel betrokken bij hun kind en reageren en handelen(vaak) als eerste vanuit hun emotie in situaties. Ze willen dan zorgen, troosten en beschermen. Vaders handelen vanuit het overzien van de hele situatie en ondernemen actie zodat zowel moeder als kind geholpen wordt. Door de andere manier van kijken en handelen ontstaat (vaak) de strijd. Moeders laten blijken dat ze beter weten wat het kind nú nodig heeft. Ze halen hun gelijk in bijzijn van het kind en ondermijnen zo de positie van vader. Herkenbaar?

Hoe gaat dat bij jouw in het gezin? Wat gebeurt er wanneer er strijd in huis is?

Liefde

Niet gezien wordt de onvoorwaardelijke liefde die vaders tonen ten aanzien van moeder en kind. Niet begrepen wordt zijn struggle om de harmonie in huis te bewaren. Vader trekt zich steeds meer terug want zijn inzet en inzicht wordt niet gewaardeerd. Wist je dat vaders ervoor zorgen dat de intieme relatie tussen moeder en kind in balans blijft? Vaders willen hun vrouwen helpen de regie in handen houden. Wat ik echter (vaak) zie en hoor, is dat vrouwen zich tegen hun mannen keren en kant kiezen voor het kind. Het kind voelt zich hierdoor sterker en sterker waardoor het kind de regie in handen krijgt. Wat vader ook doet of zegt, hij doet het nooit goed! En zo ontstaat er een negatieve spiraal van ongenoegen, strijd en spanning in huis.

Zorgende vaderrol

Betrokken vaders delen in verantwoordelijkheid bij de opvoedtaken en doen hard hun best om aan ieders wensen te voldoen. De zorgende vader is tot een hedendaags beeld verworven. Als vrouw vinden we het enerzijds fijn dat onze man zijn gevoelens laat zien en dat we samen kunnen praten over zorgen en opvoeden. Anderzijds lijkt het dat we als moeder het (vaak) lastig vinden om opvoedtaken en zorgende taken uit handen te geven. Want vader doet het op een andere manier en de enige juiste manier is de jouwe.. Wanneer we vaders zorgende kwaliteit niet erkennen en hem geen ruimte geven om te zorgen op zijn manier, is de kans groot dat we zijn interesse onderweg verliezen.

Hoe kun je vader in zijn kracht laten zodat er evenwicht en harmonie in het gezin heerst?

10 Tips voor succesvol ouderschap:

1 Ga samen in gesprek
2 Maak duidelijke afspraken rond taken en regels in huis
3 Val elkaar niet aan ten overstaan van je kind
4 Bespreek wat jullie samen belangrijk vinden om je kind mee te geven
5 Bespreek samen hoe je jullie kind het best helpen groter groeien
6 Vertel elkaar wat je helpt om je gewaardeerd te voelen
7 Vertel elkaar wat je bewonderd in het zorg dragen voor
8 Vertel elkaar waar je gelukkig en blij van wordt
9 Vertel elkaar hoe de ander je kan helpen in moeilijke momenten
10 Vertel elkaar wat de ander deed vandaag waar jij dankbaar voor bent

Vaderrol en ouderschap

In mijn praktijk ontmoet ik ouders met zorgen rond hun kind. Die zorgen gaan over school, leren, gedrag, boosheid, angst en verdriet. In gesprekken met ouders ervaar ik vaak de onmacht, frustratie, verdriet, boosheid en onbegrip tussen vader en moeder. Tijdens een coachtraject help ik ouders met het verhelderen van hoe je onderlinge ‘strijd’ ombuigt naar samenwerken. Ik geloof dat wanneer we leren elkaar beter begrijpen, er minder strijd en spanning in huis en relaties zijn. Elkaar beter begrijpen doe je door met elkaar in gesprek te gaan én blijven. Wanneer je merkt dat in gesprek zijn moeilijk is, leer je best hoe je beter kunt communiceren en wat er in jullie onderlinge communicatie mis gaat. Skills|Coaching Academy helpt ouders en kinderen in gesprek blijven met elkaar voor een betere verbinding en meer rust, plezier en geluk in het leven.

Samenwerken

Ga je aan de slag met deze tips en ontdek je onderweg dat je daar ondersteuning bij wenst? Of wil je graag eens sparren over ouderschap en zo? Ik luister en help je graag!

Vraag vandaag nog een Gratis telefonisch kennismakingsgesprek aan via: www.skillscoaching.net/contact
Leven er na het lezen van dit Blog vragen of heb je opmerkingen/suggesties dan schrijf ze onder dit artikel.
Wil je liever een persoonlijk bericht sturen dan kan dat hier

Op jouw Bloei & Groei!

Danielle Teheux

De Oplossingsgericht Kindercoach