fbpx

Opkomen voor jezelf

Mijn eerste vraag in een vervolg coachsessie is steevast: ‘Wat gaat er al beter?’. Het blijkt nog altijd een enorme opdracht om van jezelf te zeggen wat je goed doet! Door het geven van tijd en ruimte om na te denken en met hulp van oplossingsgerichte vragen van de coach, komen er dan antwoorden. En soms ontvang ik dan een prachtig verhaal waardoor ik me zowel verrast als verwonderd voel over de zelfhelende vermogens van deze mens.

Het meisje

Zo was ik helemaal onder de indruk van het verhaal van het meisje dat met hulp van het aapje kon opkomen voor haarzelf. Open en enthousiast als ze is vertelt ze mij uitvoerig hoe ze het aapje van haar schouder laat springen naar de schouder van de ander. Haar hele lijfje davert van opwinding als ze verteld over wat ze dacht, voelde en deed om het aapje te laten springen. De gelukkigheid van haar succeservaring valt van haar gezicht af te lezen en vult de ruimte met sprankeling en energie.

Het aapje

In mijn coachruimte werk ik met een schattig, bruin handpop aapje als visuele ondersteuning. Het aapje staat als metafoor voor de zorg, het probleem, de lastigheid of moeilijkheid van de coachee. Wanneer de coachee zijn zorg (probleem, lastigheid, moeilijkheid) heeft uitgesproken gaan we samen onderzoeken of het ook daadwerkelijk de zorg (probleem, lastigheid, moeilijkheid) van de coachee is of eigenlijk van iemand anders. Zo weten we bij wie het aapje thuishoort.

Wat je kan leren van aapjes

Iedereen heeft aapjes op zijn schouder. De aapjes kunnen veel onrust, ruzie en strijd veroorzaken wanneer niet duidelijk is van wie het aapje is. We voelen dan verdriet, boosheid, machteloosheid en pijn. Het ontrafelen van waar het aapje thuishoort brengt rust en versterkt de verbinding met jezelf en elkaar.

Opkomen voor jezelf

Nu is het de kunst om te leren hoe je het aapje kan laten springen van jouw schouder naar de schouder waar het aapje thuishoort. Als je weet hoe je dat kan doen is de volgende stap om met je gevonden oplossing te gaan oefenen. Door te oefenen en oefenen en oefenen groeit je zelfvertrouwen waardoor je steeds beter voor jezelf kan opkomen.

Volgende stap

Wil jij graag groeien in opkomen voor jezelf zodat je weer rust, plezier en geluk ervaart?

Schuif dan aan bij de eerstvolgende training Persoonlijke Groei of kijk op mijn website en ontdek op welke manieren ik je nog kan begeleiden of vraag voor een vrijblijvend gratis oriëntatiegesprek.

Op jouw Bloei & Groei

kindercoach

 

De oplossingsgerichte kindercoach