fbpx

Kun jij goed opkomen voor jezelf? En je kind(eren)?

En wanneer jij en je kind goed kan opkomen voor jezelf, op welke manier doe je dat dan?

Opkomen voor jezelf kun je op veel verschillende manieren doen:

 1. vriendelijk en respectvol
 2. je aanpassen om ruzie te voorkomen
 3. ongezouten je mening geven
 4. schreeuwen en dreigen
 5. duwen en stampen
 6. zeuren en dreinen
 7. bevelen en eisen
 8. onderhandelen en uitleggen
 9. ……………………………

Assertiviteit

Op een respectvolle en duidelijke manier opkomen voor jezelf, noemen we met een moeilijk woord: assertiviteit. Er zijn altijd mensen die iets van jou willen, wat jij niet wilt. Dan is het belangrijk dat je op een respectvolle manier duidelijk maakt wat jij wilt. Niet om altijd je zin te krijgen, maar om op een goede manier op te komen voor je rechten en behoeften.Er is een verschil tussen kritiek geven en assertief zijn. Bij kritiek gaat het erom dat je zegt wat de ander anders moet doen. Bij assertiviteit gaat het er vooral om dat je op een respectvolle manier duidelijk maakt wat jij wilt of niet wilt. Assertief zijn heeft te maken met leren opkomen voor je behoeften. Dat is iets anders dan je zin willen krijgen. Behoeften hebben te maken met iets dat voor jou belangrijk is. Als iemand iets van jou vraagt waar jij je niet goed bij voelt, mag jij opkomen voor jouw behoeften.

Verbindend communiceren

In mijn praktijk ontmoet ik veel ouders en kinderen die onhandig en onduidelijk opkomen voor hun behoeften thuis, op school, in de relatie, op het werk. Samen gaan we dan aan de slag met leren verbindend communiceren. Bij deze manier van communiceren leer je anders kijken en luisteren:

 • Je leert emoties herkennen en je gevoelens benoemen.
 • Je leert ontdekken welke behoeften je hebt en deze uitspreken.
 • Door het leren reageren vanuit behoefte en gevoel bouw je aan opkomen voor jezelf.
 • Je handelt niet vanuit machteloosheid maar vanuit assertiviteit.

Opkomen voor jezelf

Wanneer je leert verbindend communiceren, kun je rustig en respectvol opkomen voor jezelf. Hierdoor leer je duidelijk je grenzen aangeven en dat is duidelijk voor de mensen om je heen. Je zelfvertrouwen groeit en je voelt je goed in je vel. Er ontstaat verbinding en samenwerking en dat brengt plezier en ontspanning.

Bloei & Groei

SKILLS Coaching Academy coacht en traint ouders en kinderen in het verbindend communiceren via individuele Bloei & Groei coachsessies, kortdurende coachtrajecten, trainingen of workshops.

Mijn eigen Bloei & Groei is ontstaan nadat ik mezelf een nieuwe manier van kijken en luisteren heb aangeleerd.

Ik ben enorm fan van deze manier van kijken en luisteren omdat het mij helpt assertief reageren in dagdagelijkse situaties thuis, in mijn werk en bij mijn vrienden en familie. Als hooggevoelig mens liep ik vast in de omgang met mezelf en anderen. Nu kan ik verbindend communiceren zonder angst voor strijd of buitengesloten te worden.

Wil je meer weten over deze manier van kijken en luisteren?

In mijn maandelijkse Blogs inspireer ik je met mijn opgedane kennis en ervaringen.
Lees hier het Blog over het Geheim van een goed gesprek..

Maak hier een afspraak voor een Gratis telefonisch oriëntatiegesprek of meld je hier aan om aan te schuiven bij een workshop of training.

Op jouw Bloei & Groei
kindercoach

 

De oplossingsgerichte kindercoach