fbpx

 

Door de jaren heen zien we opvoedstijlen elkaar afwisselen, aangepast aan de tijdsgeest waarin we leven. We evalueren steeds meer naar vanuit opleg naar overleg. Zoals iedere verandering brengt dat voor- en nadelen met zich mee. In het oplossingsgericht werken spreken we van, wat wil je behouden en wat wil je toevoegen…

Een thema dat speelt bij ouders is grenzen stellen

Herken jij je in een van de volgende vragen?

Mag ik je helpen herinneren aan je coachschrift?

Hoe ga je om met een puber die zich opsluit in zijn kamer en wat doe je bij een kind dat steevast tegen je gezag ingaat?

Wat met het kind dat weigert de door jou gekozen kleren aan te trekken en wat met de puber die geen huiswerk maakt?

Wat met het kind dat verlegen achter je wegkruipt en wat met de ik-weet-niet-wat-ik-wil puber?

Als kindercoach heb ik geen magisch toverstokje waarmee ik je probleem, 1-2-3 kan oplossen. Ik kan je wel helpen door je inzicht te geven in wat er gebeurt. Bij bovenstaande(en vele andere) vraagstukken zijn onze kinderen bezig met het ontdekken van hun eigen grenzen. Vaak hebben wij als ouder dat niet door en horen we onszelf zeggen dat de kinderen niet luisteren, geen respect hebben, lastig zijn, lui zijn….

Wat hoor jij jezelf zeggen?

Wat speelt er op de werkvloer van het ouderschap

Waar we echt mee te maken hebben is dat ons kind ons iets wil vertellen en wanneer wij niet goed luisteren, laat het kind ons dit merken door zijn gedrag. Ieder kind is uniek, lees hierover in dit Blog..

Het vergt aandacht en tijd om te ontdekken hoe jij je kind het beste kunt helpen groter groeien. Wanneer ouders naar de praktijk komen én tijdens mijn lezingen op ouderavonden laat ik ouders kijken naar hun ouderschap. Lees hierover meer in dit Blog zodat je weet dat het uitvoeren van ouderschap geen eenvoudige taak is.

Wat ervaar jij als je grootste kracht in je ouderschap?

Laten we nu eens samen kijken wat het betekent om geboren te worden en groter te groeien

Al vanaf dat je baby het levenslicht ziet start hij met ontdekken en leren en doet dit met behulp van zijn zintuigen. Jonge kinderen leren vooral door anderen na te doen en ontdekken zo, spelenderwijs, hun eigen mogelijkheden en beperkingen. Pubers leren door te experimenteren en handelen daarbij impulsief. Hier is het gezegde ‘berouw komt naar de zonde’ goed op zijn plaats.

Alle leeftijden hebben gemeen dat ze onbewust hun grenzen en die van anderen leren ontdekken. Door onze kinderen worden wij als ouders, onbewust, ook geconfronteerd met onze grenzen. Het is hier, aan deze grenzen, dat wij ons vaak ‘in gevecht’ bevinden met onze oogappels.

Wanneer is jouw grens bereikt?

Grenzen stellen… hoe begin je

Baal jij er ook zo van als je jezelf weer hoort schreeuwen en uitvallen tegen je kind?  En raak je gefrustreerd en moedeloos en weet je jezelf geen raad hoe dit aan te pakken? Na vandaag weet je hoe je dat kan voorkomen! Je krijgt van mij vandaag 5 gouden tips uit de praktische workshop ‘Verbindend communiceren’. In deze workshop leer je jezelf beter kennen en ervaar je hoe er door grenzen bouwen meer rust en samenwerking ontstaat.

5 Gouden tips:

1. Wanneer je kind schreeuwt tegen je, schreeuw niet terug

2. Wanneer je bij jezelf boosheid voelt, vraag jezelf eerst af wat jouw boos maakt vóór je  reageert

3. Zorg ervoor dat je kind eerst op een veilige manier rustig kan worden

4. Nodig je kind uit voor een gesprek

5. Leg je kind uit waarvoor schreeuwen niet kan en vertel welk gedrag je in de plaats van  het schreeuwen wenst

Het bewust ontdekken van onze eigen grenzen helpt ons, onze kinderen hun eigen grenzen te laten bouwen. Hierdoor kunnen kinderen met zelfvertrouwen en een goed zelfbeeld, zelf de wereld ontdekken. Is dit niet wat wij als ouders onze kinderen toewensen?

Mijn ervaring wat een van het allermoeilijkste ding is voor een ouder..

Vanuit heel veel liefde ‘nee’ zeggen tegen je kind en vanuit heel veel liefde je kind zijn eigen pad vol hobbels, bobbels en hindernissen laten lopen! Mee eens?

Waar loop jij tegenaan in je ouderschap?

Vraag

Heb je vragen en/of zorgen die je graag bespreekbaar maakt? Wil je info over de workshop Verbindend communiceren?

Vraag een gratis telefonisch oriëntatiegesprek om samen af te stemmen wat mogelijk is.

Op jouw Bloei & Groei

De oplossingsgerichte kindercoach,

kindercoach