Zorgen…wie kent ze niet? Zorgen kunnen over van alles gaan en ze kunnen je behoorlijk bezighouden. Ouders kunnen zich zorgen maken over het gedrag dat hun kind laat zien dat afwijkt van wat ‘normaal’ is of wat ze verwachten dat hun kind doet. In huis ontstaat hierdoor spanning en strijd tussen de gezinsleden. In jou als ouder ontstaat ergernis, verdriet of angst. Als ouder zal je al je oplossingen bovenhalen en aanreiken aan je kind. Veelal zonder dat er iets veranderd…
Gelukkige kinderen, Gelukkige ouders
Ouders wensen gelukkige kinderen en kinderen wensen gelukkige ouders. Dat betekent dat ouders graag zien dat het gedrag van hun kind verandert. Verandert zodat ze hun kind gelukkig zien. Dat betekent dat kinderen graag zien dat het gedrag van hun ouder(s) verandert. Verandert zodat ze hun ouder(s) gelukkig weten. Zo zien we dat zowel ouder(s) als kind hetzelfde doel nastreven: gelukkig zijn. Zowel ouder(s) als kind doen daar alles voor.
Hoe komt het dan dat er spanning en strijd in huis ontstaat?
Laten we eerst eens kijken naar hoe een zorg ontstaat…Stel je kind blijft aan je been hangen bij nieuwe situaties of je kind blijft vragen stellen en uitvluchten zoeken rond bedtijd of je kind klaagt veel over buikpijn voordat hij naar school gaat of je kind huilt steeds wanneer mama weggaat. Wanneer je kind dit gedrag lange tijd laat zien en/of niet passend voor zijn leeftijd, ontwikkelt zich een zorg bij de ouder(s). Een zorg geeft spanning zowel bij de ouder(s) als bij het kind. Nadat het aanreiken van oplossingen en het opbrengen van begrip en geduld geen verandering teweegbrengt ontstaat langzaam de strijd. Begrip kantelt naar wanhoop of machteloosheid, geduld naar frustratie en ongeduld. En zo ontstaat de vicieuze cirkel van onmacht en pijn die ons doet wakker liggen.
Bij wie hoort de zorg?
Wil je je kind helpen bij het oplossen van zijn zorg dan is het belangrijk om eerst te ontdekken bij wie de zorg hoort. Zorgen die bij jou als ouder horen vragen andere oplossingen dan zorgen die bij je kind horen. Zo is ‘mijn kind ruimt niet op’ een zorg van de ouder waarover veel (onnodige) strijd ontstaat. Hier heb je als ouder iets te leren en/of doen. De buikpijn voor het na school gaan duidt op een zorg van het kind. Hier heeft het kind iets te leren en/of doen.
Wat kun je als ouder(s) nu doen?
Wil je de vicieuze cirkel doorbreken dan lukt dat door de gewoonten van je denken en reageren te veranderen. Je gewoonten veranderen vraagt zelfonderzoek en hierin leer je wat jij als ouder anders kan doen. Immers kun je alleen jezelf veranderen en als jij iets anders doet, verandert de omgeving vanzelf mee. Eigenlijk heel eenvoudig, toch? Ongewenst gedrag van je kind help je veranderen doordat jij als ouder leert iets anders te doen. Zo leert je kind van jou hoe het in (lastige) situaties met anderen, goed en respectvol voor zichzelf kan opkomen en zorgen.
Hoe kan ik je helpen?
Leeft er een zorg bij jou in huis en wil je leren hoe je die kan oplossen?
Kijk dan naar de mogelijkheden bij SKILLS Coaching Academy of vraag een gratis oriëntatiegesprek aan.
Op jouw Groei & Geluk
De oplossingsgerichte kindercoach
Recente reacties